Vinarija LUNIKA

Ekološki i biodinamički obrađivani vinogradi obitelji Bastijančić pokrivaju 3,5 hektara, a u njima rastu malvazija, sivi pinot, teran, muškat žuti, muškat crni, borgonja, cabernet sauvignon i posljednja zasađena crna malvazija, koja je prošle jeseni dala svoju prvu berbu.
Od toga grožđa vinarija Lunika proizvodi 11 etiketa vina, čiji su nazivi tematski objedinjeni u spomen na negdašnju štriku, željezničku prugu od Kanfanara do Rovinja, koja je odavno ukinuta, ali je još u živom sjećanju ovdašnjih ljudi kojima je bitno utjecala na živote i egzistenciju. Nazivi vina romantična su rekonstrukcija putovanja tom davnom prugom, sporom u odnosu na današnje prometne brzine ali dostatnom da se unutar njenih pojmova i značenja smjeste čitave sudbine, životi i ljubavi.
Najviše nagrada nanizao je sivi pinot Makiništa: na londonskom International Wine Challengeu 2018. zaslužio je brončanu medalju, a na njemačkom ocjenjivanju Organic Wine Awards dobio je dvaput zlatnu medalju, 2018. i 2019. godine, no najviše priznanje osvojila je dugo macerirana malvazija Viaggio lungo koja je na istom tom ocjenjivanju Organic Wine Awards 2020. godine zaslužila veliku zlatnu medalju.