TN STARI PODRUM

TN STARI PODRUM
Šetalište M. Barbarića 4
Ilok
Telefon: ++385(0)32 590 088 Fax: ++385(0)32 590 088

Smještaj, eno i gastro ponuda, turistički obilasci starih vinskih podruma uz traminac i lepinjice, degustacija vina, ture kroz Ilok I Iločko vinogorje,
Turustički vlakić “traminac express” , team building aktivnosti …..

U Iloku, na krajnjem istoku RH, u Srijemu, ponad silnog Dunava, u srednjovjekovnoj jezgri grada, smjestio se restoran „Stari podrum“ unutar istoimenog turističkog naselja. Jedinstveni povijesni, vinski objekt, u vlasništvu tvrtke Iločki podrumi d.d., nasljeđe je i pokazatelj vrlo duge tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnje vina na području Iloka.
Jedna od vrijednosti i atraktivnosti ovog turističkog naselja su dva vinska podruma, iz 15. i 18. st. u kojima se već više od pet stotina godina vrši dozrijevanje i njega vrhunskih vina na tradicionalan način u drvenim hrastovim bačvama. Podrumi čuvaju i dragocjenu arhivu traminca, graševine, rajnskog rizlinga…
Druga od atraktivnosti, svakako je restoran „Stari podrum“ smješten u vrlo posebnom ambijentu nekadašnje stare vinarije koja je obnovljena i prilagođena restoranskim potrebama. Ambijent je restorana karakterističan, ugodan, topao, odiše autohtonim srijemskim štihom.
Domaće srijemske delicije koje su u ponudi restorana, pružaju ljudskim osjetilima nezaboravan gastronomski užitak koji sljubljen s vrhunskom ponudom vina Iločkih podruma ni najveće eno-gastro znalce ne ostavlja ravnodušnim.
Restoran je kapaciteta 100 mjesta, u ponudi su još i kapaciteti vanjskih terasa, oko 70 mjesta.
Osim navedene restoranske ponude, u objektu je uređena kušaonica vina gdje se gostima na kušanje nudi cijela paleta proizvoda vinarije. Kako bi gosti ovoga objekta sa sobom ponijeli trajnu uspomenu ili bocu vina kao najpoznatiji iločki suvenir, otvorena je suvenirnica u čijoj ponudi je cjelokupni asortiman proizvoda Iločkih podruma, te autohtonih suvenira iz domaće radinosti iločkih zanatlija.
Ako gosti požele ostati malo duže u Iloku, uz reprezentativni objekt „Stari podrum“ smješteno je 18 novouređenih soba u kategoriji 3 zvjezdice. Sve prozračne i elegantno uređene sobe pružaju prekrasan pogled na Dunav i nedirnutu prirodu koja ga okružuje.
U neposrednoj blizini turističkog naselja, smješten je srednjovjekovni dvorac i utvrda Nikole Iločkog iz 15.st., a kasnije dvorac knezova Odescalchi iz 18. st, te crkva Sv Ivana Kapistrana, zaštitnika grada Iloka, kao i vrijedni spomenici orijentalne arhitekture iz perioda turskog carstva. Šetajuć srednjovjekovnom jezgrom grada, starim vinskim podrumima, te vinskim cestama kroz nepregledne vinograde, posjetitelji mogu osjetiti duh prošlih vremena, vidjeti rezultate tisućljetne tradicije uzgoja vinove loze, te osjetiti toplinu i gostoprimljivost domaćina. Ilok je mjesto gdje se spajaju kulture Istoka i Zapada, zvan još i „Srijemski Dubrovnik“! Dođite, saznajte zašto je to tako!!!

Osoblje restorana preporuča :
Topla predjela: trgance sa sirom i vrhnjem, čikmaše sa kulenom, čvarkaru, svinjski mozak s jajima…
Jela od mesa: Iločki ćevap, Dvorski odrezak „Principovac“, Svinjski lungić u umaku od Traminca, Vincilirov odrezak u umaku od Graševine….
Jela od ribe: Smuđ u kaputiću od pršuta, Riblja plata „Odescalchi“, Fiš paprikaš na domaći…

Slastice: Gužvara s makom ili orasima, Rezanci s makom, Punjene srijemske palačinke, Palačinke Starog podrumara, Domino tašci….

Toplo predjelo
ČIKAMŠI SA KULENOM
sastojci za 4 osobe:
Brašno-glatko i oštro 800 g, kuhani krumpir 200 g, jaja 4 kom, krušne mrvice 200 g,
domaći kulen 200 g, kiselo vrhnje 0,80 dl, žlica maslaca, sol.
Od sastojaka napravimo tijesto, kao za njoke, oblikujemo ga u valjčiće-čikamše, kuhamo ih u slanoj vodi desetak minuta.
U tavi na maslacu popržimo kulen koji smo izrezali na rezančiće, dodamo krušne mrvice kratko popržimo, dodamo ocijeđene čikamše-kratko popržimo sve zajedno na vatri, skinemo s vatre i dodamo kiselo vrhnje.

Jelo od ribe
SMUĐ U KAPUTIĆU OD PRŠUTA
sastojci za 4 osobe:
Smuđ – file 1,20 kg, pršut 200 g, sir-tvrdi 400 g, brokula 1,00 kg, tartar umak 200 g, kiselo vrhnje- 0,20 dl , tartar umak, ulje, maslinovo ulje, sol.
File smuđa izrežemo na štapiće cca 3 cm širine, posolimo i uvijemo ih u tanke listiće pršuta,
propečemo na roštilju s obje strane, poslažemo u posudu za serviranje i polijemo maslinovim uljem.
Prilog: zapečena brokula
Brokulu skuhamo, te stavimo u posudu za pečenje, posolimo, dodamo malo ulja, naribamo tvrdi sir te zapečemo u pećnici kratko, zatim izvadimo iz pećnice, razlijemo kis.vrhnje po brokuli i vratimo opet u pećnicu da se do kraja zapeče. Serviramo uz smuđa i dodamo tartar umak, također kako prilog.

U slast!!!