Turistička zajednica grada BIOGRAD

Turistička zajednica grada BIOGRAD
Trg hrvatskih velikana 2
Biograd
Telefon: +385(0)23 383 123 Fax: +385(0)23 383 123

Grad Biograd na Moru poznati je turistički, a posebno nautički centar koji se idealno smjestio u samom srcu Jadranske obale. Grad je to po mjeri čovjeka, a obzirom na dvije moderne marine koje su u samom centru turistička sezona traje cijelu godinu. Sjednete li u jedan od brojnih restorana i kafića na rivi imat ćete pogled na jedan od najslikovitijih tjesnaca – Pašmanski kanal i otočiće koji su po njemu razasuti. Isto tako, s biogradske rive pruža se jedan od najljepših zalazaka sunca koji vrijedi pogledati i ovjekovječiti kamerom.

Biograd na Moru je hrvatski kraljevski grad koji se prvi put spominje sredinom 10. stoljeća, dok je u 11. stoljeću bio sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa. Najveći procvat u povijesti doživio je kao prijestolnica srednjovjekovnih hrvatskih vladara, a godine 1102. u Biogradu je okrunjen hrvatsko-ugarski kralj Koloman. Iz svoje prošlosti baštini kršćanske sakralne građevine kao što su Župna crkva sv. Stošije (1761.), ranoromanička crkva Sv. Ante (13. st.) i crkva Sv. Roka (6. st.). Od drevnih biogradskih zdanja samo je bazilika Sv. Ivana (11. st.) preživjela mletačko rušenje Biograda u godini 1125.
Brojni materijalni dokazi burne i bogate povijesti biogradskog prostora pohranjeni su u nadasve zanimljivom Zavičajnom muzeju koji sadrži arheološku zbirku, zbirku „Teret potopljenog broda iz 16.stoljeća“, etnografsku zbirku, povijesni odjel i zbirku umjetničkih slika.

Budući je pozicioniran u samom centru Jadrana Biograd je idealna polazišna točka za istraživanje okruženja , ali i udaljenijih destinacija duž čitave obale. U neposrednoj blizini Biograda nalazi se pet nacionalnih parkova ( Kornati, Krka, Paklenica, Sj. Velebit i Plitvička jezera) te dva parka prirode (Vransko jezero i Telašćica). U blizini grada nalaze se i povijesni gradovi Zadar, Nin i Šibenik.

Biograd je i vrlo zanimljiva destinacija za bicikliste. Za one koji su spremni na duže i zahtjevnije pothvate tu je biciklistička staza oko Vranskog jezera, put kojim možete doći do vidikovca Kamenjak s kojeg se pruža nezaboravan pogled na čitavi arhipelag te biciklistička staza na otoku Pašmanu.

Svojom pozicijom Biogradski arhipelag idealan je za jedrenje pa se tako Biograd može pohvaliti najvećim regatnim kalendarom u Hrvatskoj, ali i šire.

Ljubitelji sportsko rekreativnog ribolova, bilo slatkovodnog ili morskog naći će savršenu lokaciju za ostvarenje svog hobija. Na samo nekoliko kilometara od Biograda nalazi se Vransko jezero koje je idealno za ribolov, a zbog velikog broja raznovrsnih ptica idealno je mjesto za birdwatching.

Akvatorij oko grada Biograda upravo je idealan za sve ljubitelje ronjenja - za profesionalce, ali i za one koji tek žele napraviti prve korake u istraživanju morskih dubina.

Grad nudi pregršt sportskih i rekreativnih sadržaja. U borovoj šumi u blizini plaže Soline nalazi se teniski centar, u neposrednoj blizini nalaze se tereni za mali nogomet, košarku, rukomet, boćanje, odbojku na pijesku...
U blizni se nalazi se i konjički klub koji u ponudi ima rekreativno i terapijsko jahanje te jahačke izlete.

Gradske plaže imaju oznaku Plave zastave (simbol očuvanih i ekoloških plaža), smještene su u prekrasnoj borovoj šumi, a sa samim centrom povezane su šetnicom. Na plaži možete iznajmiti vodeni skuter, čamac, kanu ili pedalinu, ukoliko volite adrenalim možete isprobati let padobranom iznad vode, skijanje na vodi, surfing te druge vodene atrakcije i sportove.
Na bazenu Ilirija možete zaigrati vaterpolo ili se uključiti u školu plivanja.
Mnogi bi se složili da je kupanje u moru i šetnja uz more wellness sam po sebi, međutim ako želite posebne tretmane na plažama Soline i Dražica dostupni su tretmani masaže, dok u hotelima Ilirija, In i Adria imate kompletnu wellness ponudu.

Posebna ponuda je istraživanje podmorja polupodmornicom.

DOGAĐANJA

• SLOVENSKI VIKEND
S obzirom da su već godinama upravo Slovenci najvjerniji gosti grada Biograda na Moru, a i činjenica da svaki drugi Slovenac provodi svoj godišnji odmor s obitelji u Hrvatskoj dovoljan su povod da organizatori, TZG Biograd na Moru i Grad Biograd na Moru započnu manifestaciju koja će postati tradicionalna i koja će svake godine vikendom na Međunarodni praznik rada okupljati sve veći broj posjetitelja i učesnika ove manifestacije.
Manifestacija se sastoji od dva programa: aktivni te zabavni. Aktivni program obuhvaća, po danima, slovensku regatu, run maraton, biciklijadu te rekreativnu šetnju. Zabavni program održava se u večernjim satima na rivi.

• GASTRO STOL
Festival se tradicionalno održava svake godine u lipnju (petak,subota i nedjelja) u gradu Biogradu na Moru na rivi na Obali kralja Petra Krešimira IV. Manifestacija je ovo koja označava početak turističke sezone.
Na najdužem stolu u Hrvatskoj koji prelazi 1km predstavljaju se autohtoni hrvatski proizvodi.
Svaki proizvod sa sobom nosi povijest područja iz kojeg dolazi, nasljeđe iz davnih vremena koje treba održavati, čuvati i razvijati. Stvara se simbioza kontinentalne i priobalne turističke ponude kako bi se pokazalo kakvim velikim turističkim resursima raspolažemo. Na ovoj manifestaciji kojom se otvara puna turistička sezona broj posjetitelja prelazi 25.000 tisuća.

• VEČER KLAPA
Ljubitelji klapa i klapskog pjevanja svakog ljeta u mjesecu srpnju dođu na svoje jer se tada na trgu Brce, u samoj jezgri grada održava tradicionalna Večer klapa na kojoj nastupaju brojne klape . Ulaz na ovu manifestaciju je besplatan za sve posjetitelje.

• BIOGRADSKA NOĆ
Tradicionalna manifestacija posvećena Danu pobjede i domovinske zahvalnosti.
Svakog se ljeta održava 4. kolovoza, u staroj gradskoj jezgri, Grad Biograd i Turistička zajednica grada, uz pomoć domaćih snaga, udruga, te ugostitelja, Kud-ova i drugih sudionika nude raznovrstan program u kome bez sumnje svatko može pronaći nešto za sebe. Brojni gosti, njih preko 15.000 izađe na ulice rive kako bi doživjeli ljetnu „Biogradsku noć.“ Duž rive se nudi puno toga, od neizostavnih srdela preko specijaliteta iz kotlića, plodova mora pa sve pečenog vola za koga se mora stajati u redu, no nitko se od posjetitelja na to ne žali. Sve dakako završava već tradici onalnim defileom osvijetljenih brodica u pašmanskom kanalu te vatrometom koji je kruna biogradske noći. Ova biogradska fešta bez sumnje je najveće ljetno turističko događanje u gradu.

• RIBARSKA NOĆ
Fešta koja se održava u ribarskoj luci privlači veliki broj posjetitelja i turista, a što ne čudi jer se mirisi ribe i ribljih specijaliteta šire duž rive.
Improvizirani štandovi i gradele za pripremu svih vrsta riba se postavljaju uz samu morsku obalu, a ponuđači su nude ribu pripremljenu na sve moguće načine. Za zabavu brojnih posjetitelja brinu se dalmatinske klape koje se idealno uklapaju u ovakav koncept događanja.

• BIOGRAD BOAT SHOW
Najveća izložba plovila u Hrvatskoj
Biograd Boat Show predstavlja najveću izložbu plovila u Hrvatskoj i široj regiji.
Sajam je prepoznat po posebnoj, gostoljubivoj atmosferi Biograda, primorskog grada sa šarmom, prihvatljivim cijenama i kvalitetnom infrastrukturom organizatora, Ilirije d.d., koja uključuje marinu Kornati, Ilirija hotele, restorane i zabavne sadržaje. Pokretni pontanski most povezuje centralnu marinu Kornati s marinom Kornati zapad, nudeći jedinstven i atraktivan izlagački doživljaj.
Naš Boat Show Doživljaj...
Svakog dana sajma zalazak sunca označava kraj izlaganja i početak večernjeg programa, nudeći vrhunsku hranu i zabavu koja se nastavlja u centru grada, nadomak marine, do kasnih sati.
Mi to nazivamo „Boat Show doživljaj“, a rezultirao je snažnom reputacijom susreta poslovnih ljudi, kao i brojnih posjetitelja koji manifestaciju doživljavaju kao odmor.

Sajam ima snažan ugled u centralnoj Europi, te privlači mnogo posjetitelja iz susjednih zemalja.
Mnogi od njih već posjeduju plovila sa bazom u Biogradu, dok su drugi jedni od tisuće posjetitelja raznih događanja koji se uvijek rado vraćaju.
www.bbs.com.hr